HomeBitcoin NieuwsDuizenden mensen blootgesteld aan datalek dankzij Bitcoin-scam

Duizenden mensen blootgesteld aan datalek dankzij Bitcoin-scam

Frauduleuze websites zijn erin geslaagd om persoonlijke gegevens te stelen van verschillende mensen uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Australië, Singapore, Spanje, de Verenigde Staten en nog een aantal landen. Deze websites werden gebruikt als onderdeel van een Bitcoin scam. Volgens Group-IB  een inlichtingenbedrijf uit Singapore, zijn er met de aanval gegevens van duizenden mensen gestolen.

Oplichters deden zich voor als mediakanalen en bekende personen

De telefoonnummers van de slachtoffers, in veel gevallen inclusief naam en e-mail, werden in gepersonaliseerde URL’s verwerkt. Zo werden de slachtoffers naar de websites gelokt. De websites deden zich vaak voor als lokale mediakanalen en hadden in sommige gevallen zelfs neppe comments van bekende personen in de regio.

Doordat Group-IB de gelekte nummers geanalyseerd heeft, hebben ze enig idee van uit welke regio de gelekte gegevens afkomstig zijn. Zo zijn ze er bijvoorbeeld achter gekomen dat de meeste gelekte gegevens afkomstig waren uit het Verenigd Koninkrijk. Hier werden 147.610 persoonlijke dossiers gelekt. 

Volgens het rapport van Group-IB ontvingen de slachtoffers in veel gevallen een tekstbericht of SMS, met daarin ook de naam van het slachtoffer. Dit werd opgevolgd met een phishing bericht, zogenaamd afkomstig van een mediakanaal.

Nepwebsites onder verschillende namen

Onderzoekers hebben zes verschillende domeinen gevonden met daarop hetzelfde platform. De websites hadden allemaal een andere naam, waaronder Crypto Cash, Bitcoin Supreme en Bitcoin Rejoin. Volgens Group-IB linkten de domeinen uiteindelijk weer door naar een URL waar de gegevens van de slachtoffers al getoond werden. De experts denken dat deze gegevens zijn gekocht bij een derde partij of door middel van een ander frauduleus systeem zijn buitgemaakt. Uiteindelijk werden de slachtoffers doorgelinkt naar neppe websites die zich voordeden als lokale mediakanalen. Op dit moment is het nog niet afkomstig wie er achter dit lek zitten.

Top 5 Cryptovaluta Brokers

BrokerInformatieAanmelden
BitvavoBitvavo
100+ cryptovaluta kopen, verkopen en traden
iPhone en Android app
LiteBitLiteBit
80+ cryptovaluta kopen en verkopen
iPhone en Android app
Bitcoin MeesterBitcoin Meester
Bijna 200 cryptovaluta kopen en verkopen
Android en iPhone app
BinanceBinance
300+ Cryptovaluta kopen met creditcard
CoinmerceCoinmerce
100+ cryptovaluta kopen en verkopen
iPhone en Android app
RELATED ARTICLES

Most Popular

Direct Crypto Kopen