HomeBitcoin NieuwsRussische rechtbank ziet Bitcoin-diefstal niet als misdrijf

Russische rechtbank ziet Bitcoin-diefstal niet als misdrijf

Op 30 juni heeft een Russische rechtbank in een strafrechtzaak het verzoek om een vergoeding van een slachtoffer van Bitcoin-diefstal geweigerd. Op de meeste plekken zou dit een strafbaar feit zijn, maar de Russische rechtbank was van mening dat niet altijd dezelfde wetten van toepassing zijn op cryptovaluta als op fysieke eigendommen.

Neppe FSB-agenten

Deze zaak gaat terug naar 2018. Twee mannen die zich voordeden als FSB-agenten, ontvoerden samen met hun handlangers het slachtoffer. Ze dwongen hem om 5 miljoen roebels en 99,7 Bitcoin te betalen. Op dat moment waren deze bitcoins goed voor $900.000. De ontvoerders zijn veroordeeld tot 8 en 10 jaar celstraf.

Digitale valuta vallen niet onder de Russische wet

Het slachtoffer vroeg de rechtbank om de ontvoerders te dwingen om de bitcoins terug te betalen. De rechtbank was het ermee eens dat in ieder geval de 5 miljoen roebels terugbetaald moesten worden. De bitcoins hoefden echter niet terugbetaald te worden. De rechtbank gaf aan hier niets mee te kunnen, omdat de digitale valuta door de Russische wet niet erkend wordt als wettig betaalmiddel. 

Het slachtoffer zou er nog wel voor kunnen kiezen om nog eens een vergoeding te eisen in een civiele rechtszaak. De uitspraak van de strafzaak blijft echter opmerkelijk. Het lijkt er dus niet op dat diefstal van Bitcoin op dit moment een misdaad is in Rusland. Desondanks zijn we benieuwd of het slachtoffer wel zijn gelijk krijgt in een eventuele civiele zaak. In de meeste andere landen is het overigens wél strafbaar om bitcoins te stelen.

Top 5 Cryptovaluta Brokers

BrokerInformatieAanmelden
BitvavoBitvavo
100+ cryptovaluta kopen, verkopen en traden
iPhone en Android app
LiteBitLiteBit
80+ cryptovaluta kopen en verkopen
iPhone en Android app
Bitcoin MeesterBitcoin Meester
Bijna 200 cryptovaluta kopen en verkopen
Android en iPhone app
BTC DirectBTC Direct
Cryptovaluta kopen met creditcard
CoinmerceCoinmerce
100+ cryptovaluta kopen en verkopen
iPhone en Android app
RELATED ARTICLES

Most Popular

Direct Crypto Kopen