HomeBitcoin NieuwsCrypto verslaat goud als belegging in 2020

Crypto verslaat goud als belegging in 2020

Cryptocurrency’s presteren in 2020 beter dan goud, zo concludeert persbureau Bloomberg in een vergelijking. Het zijn zelfs de best renderende assets dit jaar.

Het persbureau hanteert de zogenaamde Bloomberg Galaxy Crypto Index, een mandje van cryptocurrency’s. Deze heeft een rendement van 66% dit jaar. Een schril contract met goud dat ‘slechts’ een plus van 20% noteert. Dan volgen pas aandelen, obligaties en grondstoffen.

Hoe is deze opmars te verklaren? Deze is grotendeels toe te schrijven aan gestegen koersen van Bitcoin en Ethereum. Laatstgenoemde cryptomunt won aan populariteit door de hype rondom decentral finance oftwel De-Fi. De meest populaire platforms draaien namelijk op de Ethereum blockchain.

Volgens analist Mike McGlone van Bloomberg Intelligence heeft ethereum haar positie als nummer twee in de markt bestendigd. Met De-Fi gebruik je de blockchain om geld te lenen of uit te lenen in ruil voor rente. Het zijn bancaire functies die zijn verplaatst naar de blockchain door de smart contract technologie van ethereum.

Het sluit tussenpersonen zoals banken en verzekeraars uit.

9 miljard dollar

Inmiddels is er voor circa 9 miljard dollar aan kapitaal opgeslagen op de blockchain volgens De-Fi marktplaats Fasset. Aan het begin van 2020 lag dat totaal nog onder de 700 miljoen dollar.

Bitcoin is ondertussen uitgegroeid als een store of value. Een vluchthaven voor mensen die last hebben van hyperinflatie in hun land. Omdat overheden steeds meer geld bijdrukken, zijn fiat valuta aan geldontwaarding onderhevig.

Dan is Bitcoin samen met goud een alternatief, omdat ze minder gecorreleerd zijn aan de reële economie. Dat kan een voordeel zijn want de coronacrisis is aan de gang.

Dat vindt ook Marc Fleury, CEO bij vermogensbeheerder en fintechbedrijf Two Prime. “Een puur volatiele asset presteert goed als
de reële economie op pauze staat”, zegt hij.

Koersschommelingen

Sceptici wijzen juist op de volatiliteit van cryptocurrency’s als nadeel. Als betaalmiddel kan dat – in de westerse wereld – kloppen, ondanks nieuwe ontwikkelingen zoals het Lightning Network. Ook zijn er twijfels over het werkelijke decentrale karakter van De-Fi. Het is immers vaak maar een klein clubje ‘stakers’ die bepaalt wat de koers doet.

Momenteel staan de koersen dan ook onder druk. Beleggers lijken tussentijds winst te nemen. De Bloomberg Galaxy Crypto Index daalde 8% in slechts drie dagen en 20% sinds het hoogtepunt in augustus.

Ook de openstaande contracten op de futuresbeurzen nemen af, een signaal dat de interesse vanuit speculanten afneemt. Onzekerheid over een tweede golf van het coronavirus en de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen spelen de markt parten. Ook is september historisch gezien een mindere maand voor Bitcoin.

Bitcoin Koers

Top 5 Cryptovaluta Brokers

BrokerInformatieAanmelden
BitvavoBitvavo
100+ cryptovaluta kopen, verkopen en traden
iPhone en Android app
LiteBitLiteBit
80+ cryptovaluta kopen en verkopen
iPhone en Android app
Bitcoin MeesterBitcoin Meester
Bijna 200 cryptovaluta kopen en verkopen
Android en iPhone app
BTC DirectBTC Direct
Cryptovaluta kopen met creditcard
CoinmerceCoinmerce
100+ cryptovaluta kopen en verkopen
iPhone en Android app
RELATED ARTICLES

Most Popular

Direct Crypto Kopen