Meld je via ons aan bij Bitvavo en handel tot 10.000 euro gratis!

HomeCrypto NieuwsWat is de Crypto Fear & Greed Index?

Wat is de Crypto Fear & Greed Index?

spot_img

De Crypto Fear & Greed Index meet het sentiment van de cryptomarkt. Mensen worden vaak overdreven hebberig bij grote prijsstijgingen en juist overdreven negatief bij rode cijfers. De score is daarmee een van de vele indicatoren die traders kunnen betrekken bij hun beslissingen.

Nog meer dan bij andere markten is sentiment belangrijk in de cryptomarkt. Omdat zo veel toepassingen nog speculatief zijn, hebben investeerders weinig vaste grond onder de voeten. Ze kijken dus veel naar elkaar. Als anderen positief zijn en kopen, dan zal het wel goed zitten! Op een vergelijkbare manier kan iedereen elkaar in de put praten.

De Crypto Fear & Greed index verzamelt allerlei data over dit sentiment en voegt die samen tot één getal. De index komt uit de traditionele markten maar is er sinds 2018 ook voor crypto.

Crypto Fear & Greed Index
Crypto Fear & Greed Index

Hoe wordt de score berekend?

De Fear & Greed index updatet zijn cijfer dagelijks. Onder andere op het sentiment op social media en trends op zoekmachines.

Om precies te zijn zitten de volgende meetpunten verwerkt in het cijfer

  • Huidige volatiliteit van de Bitcoin-koers, ten opzichte van de laatste dertig dagen en negentig Uitzonderlijke stijgingen in volatiliteit kunnen soms een teken zijn van een overmatig angstige markt.
  • Momentum en volume, in vergelijking met de laatste dertig en negentig Uitzonderlijk hoog koopvolume kan betekenen dat de markt overdreven hebzuchtig wordt.
  • Vragenlijsten: worden soms ingezet maar niet altijd. Op dit moment staan vragenlijsten on hold.
  • Social media sentiment: hoe verhoudt zich dit tot het historisch gemiddelde?
  • Dominantie van Bitcoin ten opzichte van andere cryptomunten. In angstige perioden vluchten mensen uit altcoins naar Bitcoin en stijgt de BTC-dominantie: het percentage van de totale marktwaarde van crypto dat op conto van Bitcoin komt.
  • Google Trends van een aantal zoektermen die te maken hebben met Bitcoin en crypto.

Interpretatie van de scores

Een score van onder de 25 op de Fear & Greed Index betekent ‘extreme angst’ (extreme fear). Een score van boven de 75 duidt op ‘extreme hebberigheid’ (extreme greed). Sommige traders die al lang in crypto zitten, verkopen bij hebberigheid en kopen juist bij angst. ‘Buy when there is blood in the streets’, zei Warren Buffett. Anderzijds kan de angst ook terecht zijn. In sommige perioden blijven zowel de koersen als de index lage scores aanwijzen. Het heeft dus niet altijd zin om bij angst te kopen als je op zoek bent naar snelle winst.

Fear & Greed Index

De Fear & Greed Index is kortom een marktindicator van het sentiment rondom (vooral) Bitcoin. Het is een handige tool in de gereedschapskist van swing traders. Daarin zitten naast indicatoren over het sentiment ook technische indicatoren (koersgrafieken) en tools voor fundamentele analyse (onderliggende data van bijvoorbeeld het aantal gebruikers van een protocol). Die laatste tool is overigens interessanter voor investeerders.

Live Bitcoin Euro Koers Grafiek

RELATED ARTICLES

Most Popular

Direct Crypto Kopen