Meld je via ons aan bij Bitvavo en handel tot 10.000 euro gratis!

HomeCrypto NieuwsLiteBit Earn - Wat is crypto staking en hoe werkt het?

LiteBit Earn – Wat is crypto staking en hoe werkt het?

spot_img

Wat is staking?

Wanneer je crypto in bezit hebt kun je deze gebruiken om te staken als deze crypto werkt met een Proof-of-Stake (POS) mechanisme. Partijen die hun crypto staken (ook wel stakers genoemd), ondersteunen daarmee de blockchain en krijgen daar beloningen voor. Stakers verifiëren meestal transacties in het netwerk door de geldigheid van het volgende block met hun eigen stake (inzet) te garanderen. Bevestig jij incorrect het volgende block, dan krijg je geen beloning of word je zelfs bestraft. Daarom heeft iemand die staket er geen baat bij om de blockchain te manipuleren: daarmee snijdt diegene zichzelf in de vingers. Daardoor zijn stakers niet alleen belangrijk voor het netwerk, maar over het algemeen ook vertrouwd. Sommige blockchains vereisen stakers om een specifiek minimum aan crypto vast te houden, terwijl anderen dat niet doen.

Hoe werkt staking?

Om nieuwe transacties te valideren, moet een POS blockchain nieuwe blocks produceren. Blockproductie en validatie worden gedaan door stakers die ook wel validators worden genoemd. Om te voorkomen dat de blockchain wordt gemanipuleerd, kiest het netwerk een willekeurige validator. Zodra de validator gekozen is, controleert deze het block. Als het correct is, wordt het gevalideerd, beoordeeld en vervolgens bevestigd. In ruil daarvoor ontvangt de gekozen validator een block reward in de vorm van crypto (zoals een miner dat ook krijgt).

Wat is on- en off-chain staking? 

On-chain staking gebeurt op Proof-of-Stake blockchains, zoals Ethereum en Cardano. Jouw crypto wordt dus op deze blockchain gestaket, vandaar de naam on-chain staking.

De tegenhanger hiervan is off-chain staking, wat ook wel eens lending genoemd wordt. Hierbij stake je jouw crypto niet direct op de blockchain.

In crypto verwijst lending naar het uitlenen van jouw crypto aan andere, externe partijen, met als doel om daar geld aan te verdienen. Je kunt dit vergelijken met een bank die jouw geld uitleent aan andere, externe partijen.

Het belangrijkste verschil dat je dus moet weten over on- en off-chain staking is dat on-chain staking nuttig is om het netwerk te ondersteunen en draaiende te houden (en je daarvoor beloond wordt). Off-chain staking heeft puur een financieel motief en kent verder geen technisch nut voor de blockchain. Zowel on- en off-chain staking kennen hun eigen risico’s, waarbij off-chain de meest risicovolle is omdat alles buiten de blockchain om gebeurt.

Hoe werkt dit bij LiteBit?

LiteBit biedt alleen on-chain staking aan van crypto die met Proof-of-Stake werken. Bitcoin is een Proof-of-Work blockchain, waardoor on-chain staking technisch helemaal niet mogelijk is. Daarom kun je bij LiteBit geen beloningen ontvangen over Bitcoin. De crypto van LiteBit klanten wordt veilig bewaard in wallets die door LiteBit beheerd worden. Daarnaast wordt het kapitaal van LiteBit niet uitgeleend aan andere partijen of geïnvesteerd in cryptomunten.

Beste Crypto Acties en Aanbiedingen

BrokerInformatieAanmelden
BitvavoBitvavo
200+ cryptovaluta kopen, verkopen en traden
Crypto staken voor vergoedingen
Gratis iPhone en Android app
Crypto actie:
- 10.000 euro gratis handelen (nieuwe klanten)
- hoe meer je handelt des te hoger de korting op de fees!
Crypto kopen acties en aanbiedingen!
RELATED ARTICLES

Most Popular

Direct Crypto Kopen